Mi Mad-y pozostały po akcji ASO i obecnie konfiguracja jak wyżej czyli Lesjio19 + Mad w środku i po 2 tys km . nadal trzyma 405 mm , Lpg full + 1/2 Pb . Ogólnie auto idzie jak po szynach i dociążenia na maxa mi nie straszne .
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpisOgólnie auto idzie jak po szynach i dociążenia na maxa mi nie straszne .
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
-
Pytanie do znawców i tych co wymieniali sprężyny. Octavia z LPG, 1/2 LPG, 1/2 PB, w zasadzie bez obciążenia (tylko 2 foteliki i bez kogokolwiek w środku). Wychodzi 360 mm. Rozumiem, że nie jest to ok? Docelowo w samochodzie będą jeździły 4 osoby + graty w bagażniku + ten LPG. Przy tej konfiguracji Lesjo 20 czy Monroe? Duża jest różnica na twardości?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez clawien Zobacz wpisWychodzi 360 mm. Rozumiem, że nie jest to ok?
Zamieszczone przez clawien Zobacz wpisocelowo w samochodzie będą jeździły 4 osoby + graty w bagażniku + ten LPG. Przy tej konfiguracji Lesjo 20 czy Monroe?Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez redhead Zobacz wpisszkoda, że praktycznie nigdzie już nie można kupić tych MAD-ówMAD Power Springs są to progresywne spiralne sprężyny stalowe montowane łącznie z oryginalnym zawieszeniem. MAD Progressive pozostaje bierny, gdy pojazd jest bez obciążenia, nie ma wpływ na jazdę, przyczepność oraz na normalną reakcję zawieszenia. W miarę załadunku samochodu sprężyny stopniowo stają się sztywniejsze, co zmniejsza ilość zakłóceń, jednocześnie nadwozie pozostaje w poziomie w stosunku do powierzchni drogi. To z kolei, poprawia komfort jazdy i bezpieczeństwo oraz przyczynia się do zmniejszenia zużycia elementów zawieszenia montowanych fabrycznie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez clawien Zobacz wpisPytanie do znawców i tych co wymieniali sprężyny. Octavia z LPG, 1/2 LPG, 1/2 PB, w zasadzie bez obciążenia (tylko 2 foteliki i bez kogokolwiek w środku). Wychodzi 360 mm. Rozumiem, że nie jest to ok? Docelowo w samochodzie będą jeździły 4 osoby + graty w bagażniku + ten LPG. Przy tej konfiguracji Lesjo 20 czy Monroe? Duża jest różnica na twardości?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cichy_ocp Zobacz wpis
monroe sp3349 (chyba że o innych piszesz) zdecydowanie za twardo - gdzieś wcześniej są moje wpisy i fotki z tymi sprężynami. Chyba że na co dzień wozisz pełny stan i pełny bagażnik, bo dociążony komfortowo się prowadzi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez clawien Zobacz wpis
A orientujesz się ile fabrycznie powinno być prześwitu z przodu?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FocusPocus Zobacz wpisLesjofors 4285720 pasują do liftbacka (1Z3)?
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez darnow6839 Zobacz wpisJa do 1Z3 z LPG zakładałem KYB wzmocnione, ale nie podam numeru bo nie pamiętam. One są grubsze i krótsze ale twardsze i auto tak nie siada. Jeśli stoi na pusto to jest mniej więcej poziomo, przy załadunku trochę siada ale niewiele.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez redhead Zobacz wpisno to juz wiadomo co wybrać
szkoda, że praktycznie nigdzie już nie można kupić tych MAD-ówSuperb - 2 Kombi
Komentarz
-
-
Witam panowie, miałem ten sam problem, czyli przycieranie o różne rzeczy przy załadowanym kufrze i pewnego dnia po strzeliła mi jedna sprężyna. Po przeczytaniu całego wątku postanowiłem wrzucić LESJOFORS 4285727. Mam teraz pewien zgryz ponieważ jak się okazało po jakichś 2kkm tył siedzi na 370mm (liftback z gazem + dojazdowka i trochę gratów olej, płyn do spryskiwaczy itp.)
pytanie do osób, które wrzuciły ls27 jaką macie teraz odległość od środka koła do nadkola?
Komentarz
-
-
Ale ładnie umyta do fotografii
Zamieszczone przez dominrulez Zobacz wpispo wymianie jedna strona 41,5 cm, druga 42 cm.
Komentarz
-
-
Witajcie, u mnie ten sam problem obcierania o cokolwiek podczas podróży z rodzinką. W zeszłym roku z 4 osobami, bagażami i rowerami na dachu auto wyglądało jakby właśnie startowało do lotu. Tydzień temu 4 osoby i odrobina bagażu i masakra. Przejrzałem temat i wybrałem Lesjofors 4285720.
Mam natomiast pytanie gdzie na necie kupujecie części. Jest sporo sklepów i aukcji na allegro.
Jak macie jakieś sprawdzone sklepy i możecie się podzielić tą wiedzą to będę bardzo wdzięczny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wielb Zobacz wpisWitajcie, u mnie ten sam problem obcierania o cokolwiek podczas podróży z rodzinką. W zeszłym roku z 4 osobami, bagażami i rowerami na dachu auto wyglądało jakby właśnie startowało do lotu. Tydzień temu 4 osoby i odrobina bagażu i masakra. Przejrzałem temat i wybrałem Lesjofors 4285720.
Mam natomiast pytanie gdzie na necie kupujecie części. Jest sporo sklepów i aukcji na allegro.
Jak macie jakieś sprawdzone sklepy i możecie się podzielić tą wiedzą to będę bardzo wdzięczny.
inne części też od niego biorę od kilku lat przesyłka zawsze na czas bez problemówSkoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
Ja też zaopatruje się w Oil-spa u konkona. Ja akurat wybrałem Monroe. Było to kilka lat temu. Do dziś nie narzekam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dominrulez Zobacz wpisPo ponownym przekopaniu całego wątku padło na MONROE SP3349. Przed wymianą ok. 36 cm, po wymianie jedna strona 41,5 cm, druga 42 cm. Okazało się że obie LESJOFORS 20 pękły po 4 latach użytkowania. Od razu wymienione gumy i odboje amortyzatorów.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonn Zobacz wpisU mnie po ułożeniu Monroe HD z pełnymi zbiornikami,zapas,hak wymiar jest 395mm, a i jak bagażnik z trzema rowerami założe to i wyglada tył normalnie i prowadzi się auto bardzo dobrze.
Jak ktoś często jeździ załadowanym autem +hak i platforma z rowerami (o lpg już nie wspomnę) to ja bym nic innego niż Monroe HD nie zakładał :wink:
Pytanie, aby to uzyskać (tył na 40cm): Brać:
1) Lesjo 4285720+ podkłądki gumowe 29mm (oryginał 9mm) pod springi + JAKIE amorki by ogarnęły tą podkłądkę gumową grubszą o 20mm? (KYB Excel-G 344459)?
Czy 2) Monroe 3349 + podkładka gumowa 29mm (nie oryginał 9mm) pod springi + jakie amorki i czy wtedy nie bedzie 44cm (jak mówią, że wymienili tylko Monroe 3349 (zakladam ze z oryginalna guma talerzową 9mm) i maja 41-42cm na tyle?
Komentarz
-
Komentarz